Algemeen gebruikelijke voorziening

juni 24, 2021

Een algemeen gebruikelijke voorziening is een voorziening die voor iedereen beschikbaar is. Bijvoorbeeld de boodschappenservice van de supermarkt. Als iemand met een algemeen gebruikelijke voorziening is geholpen (hij of zij kan over boodschappen beschikken) dan hoeft de gemeente daarvoor geen Wmo-maatwerkvoorziening te treffen.

 

Voorwaarden algemene voorzieningen

Voordat de gemeente een bepaalde voorziening als algemeen gebruikelijk mag zien, moet de voorziening wel a. het probleem oplossen en b. echt beschikbaar zijn. De gemeente mag niet zeggen dat je de boodschappen maar moet laten bezorgen als er bijvoorbeeld een wachtlijst van 1 jaar is. Dat jaar zal de gemeente een oplossing moeten verzinnen. Dat geldt ook voor de vraag of de algemene voorziening het probleem oplost. Als de supermarkt de boodschappen tot aan de deur brengt en degene kan de boodschappen niet de trap op krijgen, dan is het probleem niet opgelost. Ook dan zal de gemeente een oplossing moeten verzinnen.

 

Minimum inkomen

In een uitspraak van de hoogste bestuursrechter is daar een andere voorwaarde bijgekomen. De voorziening moet namelijk ook voor iemand met een minimum inkomen betaald kunnen worden. Een volledig aangepaste badkamer is dat niet, maar de boodschappenservice doorgaans wel.

 

Zie hier de uitspraak:

ECLI_NL_CRVB_2019_3535 Algemeen gebruikelijk en financiƫle voorwaarden