Wat zijn de taken van een onafhankelijke cliëntondersteuner?

januari 1, 2019

Iedereen met een Wlz-indicatie heeft recht op onafhankelijke cliëntondersteuning. Een cliëntondersteuner kan u helpen bij het regelen van zorg en het maken van afspraken over de zorg. Dat kan zowel het zorgkantoor (die de zorg of het pgb regelt) als de zorgaanbieder (bij het maken van het zorgplan) zijn. De cliëntondersteuner is onafhankelijk en werkt altijd vanuit uw belang.

 

Taken van een cliëntondersteuner Wlz

Bij een cliëntondersteuner kunt u terecht voor informatie en advies over de zorg. Zij weten bijvoorbeeld welke zorgaanbieders in uw omgeving de zorg kunnen bieden.

 

Een cliëntondersteuner kan u ook helpen bij het formuleren van uw wensen en verwachtingen over de zorg. Dat kan in een persoonlijk plan voordat u met een zorgaanbieder het zorgplan gaat bespreken.

 

Een andere taak van de cliëntondersteuner is om bij het gesprekken met de zorgaanbieder (bijvoorbeeld bij een zorgplanbespreking of een klachtenprocedure) of met het Zorgkantoor (bijvoorbeeld bij een bewuste-keuzegesprek) aanwezig te zijn. De cliëntondersteuner let dan goed op wat er wordt gezegd en kan u eventueel adviseren of op onderdelen aanvullen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van taken die een cliëntondersteuner vanuit de wet kan verrichten.

 

Adressen van cliëntenondersteuners

De volgende organisaties bieden cliëntondersteuners aan:
Adviespunt Zorgbelang Nederland (hulp bij vragen of klachten over de zorg).
Stichting PVP  (vertrouwenspersonen voor patiënten in GGZ-instellingen).
MEE (cliëntondersteuning voor mensen met een beperking).

 

Uw Zorgkantoor heeft in uw regio met verschillende organisaties afspraken gemaakt en kan u eventueel doorverwijzen.

 

Zelf regelen

U kunt ook zelf een cliëntondersteuner regelen. Dat kan een familielid, iemand uit uw vriendenkring of van een andere organisatie of bedrijf zijn.