Persoonsgebonden budget


Als de gemeente vindt dat u een maatwerkvoorziening nodig hebt, dan kan u deze van de gemeente krijgen of met een persoonsgebonden budget (PGB) zelf aanschaffen. Met een PGB krijgt u een geldbedrag waarmee u bijvoorbeeld diensten (begeleiding), hulpmiddelen (rolstoel) of een woningaanpassing (traplift) kan aanschaffen. Met uw PGB moet het ook mogelijk zijn om verzekeringen, onderhouds- en reparatiekosten te betalen.

 

VANUIT UW PGB MOET U OOK VERZEKERINGEN, ONDERHOUDS- EN REPARATIEKOSTEN KUNNEN BETALEN!

 

Aan een PGB zijn een paar voorwaarden verbonden. Zo zal u bij de aanvraag moeten uitleggen waarom u een PGB aanvraagt. Verder moet het voor de gemeente duidelijk zijn dat u voldoende in staat bent om het PGB goed te besteden. Zo mag u geen grote schulden hebben. Tot slot moet de dienst, hulpmiddel, woningaanpassing of andere maatregel voldoende veilig, doeltreffend en cliëntgericht zijn.

 

Vanaf 1 januari 2015 krijgt u geen geldbedrag meer op de rekening, maar heeft u ‘trekkingsrecht’. Dit houdt in dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) uw PGB-budget beheert en de rekeningen namens u betaalt. U hoeft alleen de rekeningen naar de SVB op te sturen en zij regelen de betaling.

 


Veelgevraagd

 

Wat is trekkingsrecht?

 

Van mijn PGB kan ik geen verzekering betalen, mag dat?

 

Kan ik bezwaar maken tegen de hoogte van mijn PGB?